Copland Trek (1. trek)


Muj prvni trek na Novem Zelande se konal hned druhy vikend meho pobytu, tesne po prihlaseni a zaplaceni poplatku za clenstvi v Tramping Club of the University of Otago (30 NZD zahrnuje maily o volnych mistech na trecich, ktere organizuje nekdo jiny, pujceni map zdarma a veskereho outdooroveho vybaveni, slevy na ruzne chaty a obchody a cenne rady).

Trek byl dvoudenni, konal se v cervenci, takze uprostred zimy na jizni polokouli, a vedl jedinym dlouhym udolym Copland River az k Welcome hut, u ktere jsou nadherna prirodni horka jezirka. A to horka tak, ze v nich vydrzite uplne ponoreni jen tak deset minut.

Z parkoviste, kde je oficialni zacatek treku, a kde jsme prespali pod plachtou, neb jsme z Dunedinu vyrazeli vecer az na West Coast, k jezirkum je to asi 7 hodin (17 km) pohodlne chuze, po dobre znacene ceste prevazne lesem, ktery se obcas otevre vyhlidkou na reku zarizlou mezi hrebenama hor. Reka ma mnoho pritoku, takze pokud zrovna nejsou preklenuty povodnovym mostem, splhate porad trochu dolu a nahoru, ackoliv prevyseni zacatku a konce treku je male a i nadmorska vyska nikterak zavratna. Na Novem Zelandu jsou urcite krasnejsi cesty, ale horka a v zime liduprazdna jezirka ma jen maloktery. Navic chata uz je tesne u hranice lesa, takze se pri koupeli nad vami tyci vysoke stity hor. Pro jeste vetsi romantiky se da spat nedaleko chaty pod skalnim previsem, kam se nas naskladalo asi 15.

Krome zazitku z jezirek byl pro me obrovsky zazitek trampovat s kiwikama. Chodi rychle, obleceni i v zime v kratasech, kdyz je nejhur, soupnou pod kratasy pruhovane podvlikacky, maj otresne vybaveni, moje triko icebraker mi chvalili cely den (ackoliv je z novozelandske vlny a vyrobene na Novem Zelandu), nepouzivaji trekove hole, jejichz jsem ja velkou fanynkou a obcas taky tercem posmechu, a nosi s sebou nejakou brokovnici na strileni vacic, kterych je tu pry jeste tak desetkrat vice jak ovci, a jsou premnozene.

Zaver, i kdyz neradi chodite lesem a stejnou cestou zpet, zabalte do krosny pivko, a vyrazte na Copeland trek, stoji to za to.

Oficialni brozurka o treku a jeho moznem prodlouzeni ke stazeni zde.

Komentáře