Clifden Caves


Po mem, asi trochu opozdenem objeveni dokumentarni serie od BBC Planet Earth, a shlednuti epizody o jeskynich, se navsteva Clifden Caves na jihozapade Noveho Zelandu stala jednou z mych “highlights”. Cast jeskyni je pristupna pro normalni lidi, myslim tim nespelology bez lan a lezecke vybavy. Vede tudy dokonce 1,5 az 2 hodinova znacena trasa odrazkama. Bezpecnostni podminku alepson dvouclenne skupiny jsme splnovali, podminku dvou celovek na osobu uz ne, ale dve na skupinu byly plne postacujici.

Jeskyne jsou vapencove, takze si muzete pri prolezani zopakovat, co je stalagmit, stalaktit a stalagnát. Sice krapnikova vyzdoba není tak bohata jako v Moravskem krasu, zato pristupna volne bez placeni. Ale vic nez krapnikama jsem byla ohromena glow worms, o kterych je zacatek jiz zmineneho dokumentu. Pardon za ty anglicke nazvy, ale nejsem takovy biolog, abych to zvire prelozila do cestiny. Jedno ze stadii zivota tehle potvory je takova larva, ktera produkuje tunylky z hedvabi. V jednom tlustsim horizonatlnim tunylku visicim na stene bydli. Z neho vede několik slabych lepivych hedvabnych vlaken vertikalne dolu. Celou konstrukci si muzete predstavit jako hreben. Uprostred je svetylko, které ma nalakat hmyz, který se tak chyti do vlaken a je sezran (to me trochu pripomina obaleneho Froda vlakynkama v jeskyni v Panovi prstenu). Když zhasnete celovky, cela jeskyne vypada jako nebe posete hvezdami. Krasa.

Krome těchto atrakci je vcelku zabavna i samotna cesta skrz, se trema zebrikama, a dvema „swimming pools“ me to, pokud se jeskyni snazite prejit suchou nohou, trochu pripomnelo balancovani na nejake ferrate. Fakt sranda. Když jsme sli od konce jeskyni zpet k autu, zjistili jsme, ze je to po silnici opravdu kousek. Necekala jsem, ze budeme mit tolik zabavy na 200 metrech vzdusnou carou.

Oficialni brozurka v pdf od DOC tu.

Komentáře