Lužická jezera: punkový inline

Původní plán bylo jet na víkend zabruslit do vyhlášené oblasti Flaeming na jih od Berlína. Situace se však postupně s blížícím se odjezdem komplikovala. Jeden z řidičů musel být v neděli na jihu Čech, pak chybělo auto, když už bylo auto, tak další z řidičů odvážel 2 000 housat na Slovensko, účastníci se odhlašovali a přihlašovali, ne všichni měli brusle a ne všichni si byli jistí, že na nich umí jezdit, a někteří zas chtěli vyměnit bruslení za nakupování Calvin Klein bundičky v Drážďanech, a k tomu všemu předpovídali krupobití a déšť.

Ale nakonec jsme se nenechali ničím odradit a fakt odjeli! Na jednodenní výlet kus za Drážďany (z Prahy cca 2,5 hodiny jízdy) do oblasti Lužických jezer, která je po povrchové těžbě revitalizována v podobě vznikajících jezírek a asfaltových stezek mezi nimi. Ještě ráno nejistota pokračovala v podobě neuvěřitelného větru a nenalezení půjčovny inline bruslí v Seftenbergu. Jakožto klíčové pro úspěch výletu se ukázala návštěva místního sportu. Půjčili nám tam brusle, poradili trasu a výchozí bod a dokonce nás tam jeden ze zákazníku odnavigoval.

Nakonec jsme jeli zhruba tuto trasu okolo Geiserwalder a Sedlitzer See, ale zvládli jsme na ní ujet o 13 kilometrů víc nejrůznějšíma zajížďkama, vyjížďkama a objíždkama - reálná mapa zachycená telefonem je zde, to znamená rekord všech zúčastněných a ujetých 54 km. Obecně se jedná o parádní oblast na ježdění na kolečkových bruslích. Široké cesty, bez sjezdů, bez aut, výtečný asfalt, dobře značené, zajímavá krajina lesem i kolem jezer a přelidněné to o květnovém víkendu také rozhodně nebylo a navzdory předpovědi počasí jsme se zvládli i spálit. 

Asfalt však nebyl po celou dobu tak úplně hladký, občas při průjezdu vesnicema to drncalo a občas NEBYL vůbec. A to na dvou místech, kde nebyla dodělaná stezka. V tom spočívá punkové kouzlo této oblasti. Jelikož se oblast pořád přestavuje a dostavuje, tak pokud nenajdete nejnovější informace někde na fóru, tak nemáte moc šanci zjistit, co vás čeká. Ale těch 200m pískem a 400m po štěrkové cestě jsme na těch bruslích nějak přešli. Vzdala jsem to až v samém centru města na kostkách, kam jsme jeli na oběd  a kráčela si v ponožkách, chráničích a s bruslema v ruce.

Každopádně to byl skvělý inline výlet "odněkud někam". Určitě dopručuju! 
(Ale neberte si s sebou do baťůžku boty, ať se nepřipravíte o tu punkovou dimenzi:-)

Revitalizovaná oblast Lužických jezer
s trasama na inline
Po hladkém asfaltu
Občas ale asfalt chybí úplně:-)
se dají najezdit desítky kilometrů.
Rozhledna .

 PS: díky za mapy i fotky Vlastíkovi

Komentáře