Lužická jezera inline podruhé

Po úspěšné výpravě do oblasti Lužických jezer, oblasti více či méně rekultivované po těžbě uhlí a protkané parádními stezkami na kolečkové brusle, jsme se rozhodli akci zopakovat, abychom prozkoumali, zda je punk i jinde:-)

Tentokrát jsme dojeli k jezeru Barwalder See, kousek za město Uhyst. Parkoviště bylo rovnou u stezky, u maríny, ale nutno podotknout, že placené (5 EUR/24 hod). Měli jsme v plánu projet rovnou dvě trasy, když už tam člověk jede, že. Konkrétně okruh kolem Barwalder See (22 km) a dále se podívat k obrovskému povrchovému dolu  na stezce Nochten - Weisswasser.

Nicméně tyto dvě trasy nespojuje žádná oficiální in-line stezka, takže po minulé zkušenosti, kdy jsme zažili kostky, štěrk i hlínu, jsme si pro jistotu přibalili do baťůžku sandále. No a jaká byla realita? Obě stezky perfektní, na okruhu kolem jezera snad nejlepší asfalt, nicméně jejich propojení bylo opět trochu zpestření výletu. Asi 2 km musíte po malé silničce skrz Boxberg. Jakmile se napojíte na hlavní silnici, tak už lze najet na oddělenou cyklostezku. Také jsme trochu bloudili v Nochten. Tip: Jeďte směrem na Findlingspark (valounový park - je tam vstupné, nenavštívili jsme) a asi 300 metrů pod ním, u velkého balvanu zahněte doprava na stezku.

Tentokrát došlo i na koupání (!), na jeden hustý sjezd, na konverzaci v němčině při výtečném obědu (3-5 EUR) u rozhledny na povrchový důl, nanuky, piva, currywurst, na výuku zatáčení a jiných "tríčků" a opět najeto přes 50 km.

Pokud bych měla shrnout, tak v oblasti jsou moc pěkné stezky, ale zatím ještě ne ideálně propojené, pokud jich chcete zkombinovat více. Dále se také liší míra rekultivace. Tentokrát jsme se dostali do oblasti, kde se ještě těží. Takže místy je příroda taková industriální s výhledem na obří elektrárnu. Jo a podpultový tip: vezměte si brýle i když nesvítí sluníčko, k večeru tam jsou ukrutná hejna mušek a bez brýlí se to nedá.

ZDE JE MAPA CELÉ TRASY I S FOTKAMI (díky, Dominiku).

Komentáře