Amsterdam LongTrip

  
S Hankou, Vojtou a Jirkou jsme vyrazili na dlouho slibovanou návštěvu za Lukášem, který studuje v Amsterdamu na nějakém hustém institutu (Tinbergen Institute). Ale každý už jsme v Amsterdamu minimálně jednou byli, takže zásadní turistické "highlights" jsme už měli za sebou. A jaké byly tedy "highlights" naší výpravy?

1. cyklovýlet na pobřeží u města Zandvoort přes historické město Haarlem.
Přímo z centra Amsterdamu vede cyklostezka, po které se dá dojet až na pobřeží, které je oblíbeným výletním místem všech místních. Je to asi 35 km, a musím říct, že na "městských" kolech při pořádném protivětru v bezlesé holandské krajině jsme si pěkně zamakali. Než dojedete na samotné pobřeží, stojí za to se zastavit v malebném Haarlemu a prozkoumat písečné duny v národním parku Zuid-Kennemerland.

2. oběd/večeře v největší evropské knihovně 
V nejvyšším patře v úžasné knihovně nedaleko hlavního vlakového nádraží (Amsterdam Centraal) je možně se na místní poměry opravdu levně, hodně a dobře najíst (10 EUR). V restauraci funguje jednoduchý systém - dle velikosti mističky zaplatíte cenu a pak už do ní nabíráte (a vršíte) co chcete. A pokud je třeba, oni vám to pak tepelně zpracují, či si to rovnou odnesete ke stolu. A k tomu všemu parádní výhled na město. A doporučuji nejezdit výtahem, ale jet po schodech skrz knihovnu. (PS: Po 8 hodině večer mají všechny dezerty za 1 euro!)

3. návštěva industriální části Amsterdamu
Zadarmo lze z centra Amsterdamu dojet trajektem do zastávky NDSM Werf, kde je stará ruská ponorka a spoustu jiných starých věcí a parádní podnik Noorderlicht. Rozhodně stojí za návštěvu, i když bez lokálního průvodce asi není úplně snadno k nalezení.


4. stavění nejvýkonnější vodní elektrárny ve vědeckém centru Nemo
Nemo je interaktivní vědecké centrum určené asi hlavně dětem, kde si můžete vyzkoušet a osahat nejrůznější  přírodovědecké zákony - od genetiky až po energetiku. Pokud chcete vzít dětem výkonnější vodní elektrárnu či těsnící pytle na přehradu, doporučuju na ně promluvit česky a tvářit se dospěle. Zůstanou civět a dostanete co chcete:-)

Za fotky (více tu) děkuji Hance a za skvělý program Lukášovi a za zábavu Vojtovi a Jiříkovi:-)

Komentáře