Jídlo na 28 dní

Článek přesunut na nový web
http://outdoorova.cz/hory/jidlo-na-28-dni/


Podle aktuálního harmonogramu a plánovaných letů helikoptéry, bychom meli mimo civilizaci, v base campu pod Pik Korženěvské (7 105 m n. m.) a přilehlých kopcích, strávit 28 dní. Jak už jsem psala, bez cestovky se kvůli permitu a vrtulníku neobejdete. Musíte si tedy od nich pořídit jeden z balíčků. Nabízejí dvě verze. Velký balíček a malý balíček. Velký balíček se vpodstatě liší od malého balíčku jen "plnou penzí v base campu" a je o tisíc dolarů na osobu dražší, tzn za 2 500 USD.

Pokud člověk vezme v potaz, že nechce žít jen v BC, ale i se aklimatizovat a zdolávat kopce okolo (a na tyto dny se už plná penze nevztahuje), dejme tomu třeba 10 dní z 28 bude někde na výšlapu, stálo by jídlo na 18 dní těch 1000 dolarů. A když jsem se dozvěděla, že tam vaří prý fakt hnusně, všem je z toho špatně a jakmile přejdou na vlastní stravu, že se zažívací problémy rázem spraví, nebylo co řešit. Zkusíme si vařit sami. Mělo by to být nejen výrazně levnější (úspora 20 tisíc na osobu), ale určitě i výrazně lepší. Ze zpráv co mám, se v basu vyplatí kupovat pouze vodku:-)

No jo, ale jak sestavit jídelníček do hor na 28 dní, když nemáte možnost nic dokoupit, vaříte na plynu, čili vše se musí uvařit za minimální dobu, musí to být lehké kvůli váhovým limitům, dále nemáte ledničku, musí to být výživné a vaříte ve vysoké nadmořské výšce? (tzn. voda vře už při nižší teplotě, takže třeba rýži prý neuvařim). Na pár dní se to dá, a člověk se obejde i bez instantních pokrmů, ale na měsíc je to trochu větší oříšek. Tak jsem se vyptávala po kamarádkách (především díky Janičce Terezce a Brokolici), googlila a dala si pár podrobných prohlídek nejrůznějších obchodů s potravinama,ať už supermarkety nebo specializovaná oddělení či obchody se zdravou výživou. (Nejsem žádný "bio člověk", ale dají se tam najít dost užitečné věci).

Vzhledem k extrémním podmínkám i námaze, dlouhé době bez možnosti doplnit zásoby, omezené vodě při výstupu (tavení ze sněhu), vysoké nadmořské výšce a faktu, že nepřijdeme nikam do postaveného stanu, ale budeme si muset nejdřív pěkně místo ve sněhu na stan vůbec vykopat, jsme zvolili mix tzv."kosmické" a rádoby aspoň trochu "normální stravy".

KOSMICKÉ JÍDLO
Kosmické jídlo říkám tomu jídlu, které stačí zalít v sáčku horkou vodou, počkat a jíst přímo z pytlíku. Nikdy dříve jsem ho nepotřebovala a ani neochutnala. Vždy jsem takové jídlo měla asociované se značkou "Travellunch" (asi dobrý marketing). Nicméně po dobré radě kamaráda Hrdíse, přečtením recenzí a hlavně vlastnímu testu, jsem se začla dívat i po jiných značkách. Pořídili jsme i Mountain House, vychvalované Adventure Food a Lyo Food. Takže až přijedeme, můžete se těšit na nezávislé recenze přímo z terénu. Jednotlivá porce se dá sehnat za cca 130 Kč. Což vypadá sice šíleně, ale né už tak v porovnání s asi hnusnou večeří v base campu za 25 USD (cca 600 Kč)

Vypočítávání dávek je taky vtipná disciplína. Kolik vzít třeba sušenek? Uvažovali jsme následovně, když jsme někde v Alpách, sníme minimálně dvě sušenky za den (občas spíš tři, když nemáme oběd, jednu po cestě na vrchol, vrcholovou a pak po cestě dolu, když už nemůžu). Ale zkuste si vynásobit 2 sušenky denně, 28 dny a dvěma lidma a průměrnou váhou sušenky 50 g. Dostanete se k číslu 5,6 kg sušenek:-) A tak je to se všim. Tolik jich asi nepovezeme, takže dochází k rekalkulaci. Finální seznam zde (3. záložka - jídlo)

HLAVNÍ JÍDLO - VEČEŘE
Kromě "kosmického jídla" na výstupy, vezeme i rádoby normální. Přílohy jsou velku jasné a jednoduché. 200 g přílohy je empiricky ověřeno (červencový prodloužený víkend jsme pojali jako testovací a fakt jsem si všechno odvážila), že stačí na jedno velké hlavní jídlo pro dva....express tříminutové těstoviny, kuskus (dělají i dobrý ochucený) , bulgur, pohanka, červená čočka, bramborová kaše a ještě mám zálusk na instatní hrachové vločky na hrachovou kaši. Se Schinkenspeckem a susenou cibulkou by to mohlo být příjemné zpestření. Koukala jsem i na polentu, ale s tou nemám zkušenosti. Či na nějakou předvařenou instatní rýži, ale tu jsem v žádném obchodě nenašla.

Náročnější je to "něco k přílohám". Konzervy jsou moc těžký a čerstvá zelenina na ledovci taky neroste. Tak jsme zvolili: jednoho tuňáka, pak špek, Schinkenspeck, čabajku a dobrý uherák. Tak snad se to nezkazí. Když jsem byla v sobotu na cyklovýletě a navštívila vcelku malou rakouskou Billu, bylo mě líto, že už tam nestihneme dojet nakoupit. Těch sušených mas, skladovaných i v obchodě mimo chladničku tam měli celý regál z různých zvířat a vypadaly báječně. Přiště rozhodně pro sušená masa tam.

No a poslední složkou je "něco na ochucení". Kamarádky mě poradily sušený krájený rajčata z Billy bez nálevu, olivy bez nálevu, sušenou zeleninu z Tesca. Doma mám ještě sušenou cibulku z IKEA. Pak asi vememe 3 cibule a paličku česneku. Nějaké koření, sůl, sušené houby a olivový olej. Pro zpestření jsme koupili asi i tři instatní omáčky.

OBĚDY
To by byly večeře, jako hlavní jídla dne. Co se týče obědů, tak během výstupů budeme muset vydržet na sušenkách. Do base campu máme instatntní polévky, i bujóny, do kterých se dá nasypat něco z ingrediencí výše. Pokud se nám vejde, ráda bych přihodila pár tortil. Dnes koupené mají trvanlivost asi do listopadu a člověk přeci jen něco takového rád k obědu zakousne, třeba s kouskem salámu ze sekce "něco k přílohám". Nebo máme i sáček sušeného masa Jerky, které mě ale při prvním ochutnání příliš neoslnilo - takové moc slané a křupavé.

SNÍDANĚ
Na snídaně máme 100 gramů mixu ovesných/rýžových vloček s ořechy a sušeným ovocem a skořicí na osobu. Různě namíchaný, aby to bylo aspoň v rámci možností pestřejší.  Ráda je dávám namáčet už v noci předem. Dělám si to tak často i doma, podle této inspirace. Vločky se asi brzo přejí, tak počítám s tím, že je kdyžtak na pár dní nahradíme něčím z "obědové sekce".

PITÍ
A k pití pak už jen různé druhy čaju, dále i šumáky (kupuju v DM) a vitacity. Normálně piju vodu samotnou, maximálně s citronem. Ale teda ta z ledovce, z roztaveného sněhu, mě moc nechutná a nedokážu ji do sebe tolik vpravit. Je proto příjemné si ji něčim ochutit, tim spíš, že se pro lepší aklimatizaci doporučuje fakt hodně pít. A možná přihodíme i nějakou kávičku pro zpříjemnění asi dlouhých dnů v base campu, pokud se vejde.

No a tu vodku tam budeme holt kupovat.

Komentáře

  1. Ahoj,
    hezký článek. Místo kupovaného Jerky masa doporučuji zkusit nasušit své vlastní maso. Na přechod Tater jsem nasušil hovězí roštěnou a nemělo to chybu. Na netu je plno návodů jak na to. Navíc, víš co jíš... :). Přeji hezkou cestu.

    OdpovědětVymazat
  2. Trochu pozde, ale treba pro priste: Polenta se mi osvedcila s olivovym olejem a parmazanem. Staci jako u vetsiny priloh 200-250g na dve osoby. Strouhany parmazan dokaze jidlo skvele ochutit a staci ho relativne malo. Zalivaci ryzi delal tusim Uncle Bens a dala se koupit v Kauflandu, ale letos jsem neporizovala.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat