Přípravy na expedici

Článek přesunut na nový web 
http://outdoorova.cz/hory/pripravy-na-expedici/


Před půl rokem jsem si myslela, že touto dobou, 6 dní před odletem do Tádžíkistánu, budu už mít všechno pečlivě nachystané, naplánované, zařízené. Snad že i něco natrénuju. Ale znáte to, dokud není deadline na krku...

V rámci příprav samozřejmě i googlíme různé články a cestopisy o Korženěvské. Nicméně většina příspěvků je spíše o samotné akci. A napsaná až ex post, kdy už prostě člověk ví, co a jak. Nicméně i fáze před mi přijde vcelku napínavá. Je tady tolik otázek, kor, když člověk něco takového podniká úplně prvně v životě. Jaký je asi rozpočet expedice? Jak sbalit jídlo pro dva na 28 dní? A přitom se vejít se vším do limitu v letadle, potažmo následně ve vrtulníku? Kdo mě na expedici pojistí? Jak sbalit lékárničku? Kolik budu potřebovat rolí toaletního papíru? Se (skoro:-) každým tématem jsem večer a více strávila, takže se ráda podělím, třeba to někomu někdy ušetří čas a pomůže. Nicméně varuji, zatím jde o realitou nekonfrontované úvahy. Určitě pak dojde i na článek ve stylu "co bych udělala jinak", "co bylo úplně zbytečné", či "co mi chybělo".

Rozpočet
Nejvíce lidí se ptá na rozpočet takovéto akce. Je však dost nejednoznačné, co vše tam počítat. Očkování na břišní tyfus, které bych si nechala dát i na neexpediční výlet do Asie? Nebo nové gore-texové kalhoty, které si chci koupit už asi rok, jen mě to konečně donutilo? Naopak spacáky vypadá, že dáme z vlastních zásob, díky Svoboďákovo vybavení z dřívější expedice na Baruntse a tento náklad mě tak odpadne. Je tedy jednak sporné, co vše započítat. A druhak, realita bude možná výrazně odlišná. Nicméně počítám do 80 000 Kč na cestu, kde jsou zahrnuty veškeré (i neexpediční) náklady. (Nejvyšší položka je 1 500 USD za "malý balíček" agentuře - za to, že nám dají permit, že nás tam vrtulníkem dovezou, že smíme žít v base campu (bez jídla) a používat fixy na kopci. Dále jsem v tom za 16 000 Kč za vybavení (výškové boty Spantik, tlusté péřova bunda a palčáky Sir Joseph, vše sehnané výrazně slevněné). Co jsem do odhadovaných nákladů počítala se můžete podívat tady. (2. záložky - náklady) Nicméně do sto tisíc se celkově  na osobu snad vejdeme. Určitě jsou i levnější sedmitisícovky. (Netřeba chodit daleko, např. Pik Lenina, kam se nemusí helikoptérou a člověk není tak závislý na té jediné monopolní agentuře).

Pojištění
Na naše evropské sportovní aktivity máme samozřejmě Alpenverein (AV). Ještě před dvěma lety stačilo zaplatit asi 50 Kč za den expedice jako připojištění pro výšky nad 6 000 m. Nicméně AV prý změnil spolupracující pojišťovnu. A aktuálně bychom za naší 35 denní cestu dopláceli 7 920 Kč na připojištění. Brutální, více než čtyřnásovné, zdražení oproti 1 750 Kč, které bychom platili dva roky zpět za v podstatě stejné krytí. Nicméně odpovídající pojištění samozřejmě potřebujeme. Naštěstí jsme objevili i pojištění od Českého horolezeckého svazu, které vypadá, že má rozumné limity i cenu. V kanceláři vám ochotně poradí, jak to nakombinovat. Mě to i s povinným členstvím v ČHS stálo 1 766 Kč. Zde a zde pár starších srovnání těchto dvou pojištění.

Lékárnička. 
Co sbalit do lékárničky byl další oříšek. Lékům se pokud možno vyhýbám, což se mi docela i daří. Tuhle jsem na pohotovosti po trhání osmiček vyšokovala doktora, při jeho otázce, zda nejsem alergická na penicilin, mou odpovědí, že nevím, že jsem nikdy žádná antibiotika neměla. Pak jsem teda od mamky zjistila, že měla, ve dvou letech při zánětu středního ucha. Takže asi tak.
Klíčovým vodítkem byl opět ČHS, který vydává doporučenou lékárničku do hor, i vysokých. Nyní ji tedy přepracovávají, ale pokud potřebujete, napište. Pošlu vám v pdf starou verzi. Druhou inspirací byl tento článek. Nicméně pořád by to byl kufr léků, takže naše sestavená lékárnička vypadá nakonec takto - viz google docs (5. záložka - léky). Nicméně doufám, že jí moc potřebovat nebudeme.

O vybavení a jídelníčku zase až příště, ještě nemáme nakoupeno. Klasika:-)


Komentáře

Okomentovat